Za starog ćiru na Oštrelju brinu se Unsko-sanske šume

Napisano od strane

                Jedna od znamenitosti u ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa je i voz Ćiro ili Titov voz na Oštrelju. Ovaj spemenik ljudske tehnologije i historije nalazi se na području  Podružnice “Šumarija” Bosanski Petrovac u 10. odjelu Gospodarske jedinice „Osječenica-Bosanski Petrovac“ na bivšem uskotračnom kolosjeku koji  vodi prema Javorovoj kosi, odnosno Osječenici. Proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.  Voz se sastoji od lokomotive i četiri vagona.  Parna lokomotiva oznake znov n. 12 Maffei 2438/1904 je proizvedena u njemačkom preduzeću Krauss-Maffei 1904. godine. Vozila je isključivo na Steinbeisovim, odnosno Šipadovim prugama. Voz je u dobrom stanju za što posebnu zaslugu ima ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa koje je 2006. i 2007. godine finansiralo i izvelo restauracijsko-konzervatorske radove te uredilo cijeli kompleks. 

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Vrhovni štab NOVJ,  sa Josipom Brozom Titom, 8. oktobra 1942. godine došao je na Oštrelj i smjestio se u kompoziciju voza gdje je boravio narednih 105 dana. Oštrelj je tada bio u sastavu slobodne teritorije Bihaćke republike. U tom trenutku ova lokomotiva sa kompozicijom bila je jedini voz koji je saobraćao na teritoriji Europe koja nije bila okupirana od strane Njemačke.

U jednom poštanskom, metalnom vagonu bio je smješten Josip Broz Tito. Tokom njegovog boravka na Oštrelju u oktobru 1942. godine, vagon je bio podijeljen na dva dijela. U jednom dijelu nalazila se metalna peć, nepomična klupa i polica. U drugom odjeljenju nalazila se jedna šira nepomična klupa (krevet), polica, sto i četiri stolice. Poštanska kola su izvana bila obojena zelenom bojom, a iznutra obložena celuloznim papirom sive boje proizvedenim u tvornici celuloze u Drvaru. Tokom Drugog svjetskog rata ova kola su sa namještajem izgorjela. Uprkos vremenu koje neumoljivo razara sve ono što čovjek izgradi, voz ćiro na Oštrelju ipak odolijeva i zaintersiranim posjetiocima priča i svjedoči o jednom vremenu i prostoru, ponajviše zahvaljujući svojim dobrotvorima među kojima posebno mjesto zauzima ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.