Završena VIII Š umarijada Federacije Bosne i Hercegovine

Napisano od strane

U organizaciji Šumskoprivrednog društva Srednjobosanske šumed.o.o  iz Donjeg Vakufa i Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva F BiH (UŠIT), u sportsko-rekreativnom centru Eko-FIS Vlašić održana je VIII Šumarijada Federacije Bosne i Hercegovine. Ova, osma po redu manifestacija koju čine takmičenja u šumarskim i sportskim disciplinama, održana je u periodu od 08. do10. septembra 2023. godine. Učešće u ovogodišnjoj šumarijadi uzelo je oko 600 učesnika iz svih šumskoprivrednih/šumskogospodarskih društava iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva PVŠ, Šumarskog fakulteta u Sarajevu, KJU Zaštićena područja Kantona Sarajevo te udruženja UŠIT i HŠD. Ovom značajnom događaju prisustvovali su i predstavnici Republike Turske, Hrvatske i Slovenije. 

Sadržaj ovogodišnje šumarijade činila su sportska takmičenja u disciplinama: mali nogomet,  odbojka, potezanje konopca, obaranje sa grede, gađanje vazdušnom puškom, trčanje na 100, 400 i 800 metara, skok u dalj, bacanje kugle i trčanje u vreći. Od šumarskih disciplina bilo je zastupljeno takmičenje u brzini zamjene lanca i okretanja vodilice, presijecanju stabla, kombinovanom rezu, podsjecanju stabla, kresanju grana i usmjerenom obaranju stabla. Na ovoj Šumarijadi uvedene su i dvije nove discipline: potezanje konopca za žene i šumarski kviz.

U ime domaćina VIII Šumarijade Federacije BiH prisutne je pozdravio generalni direktor ŠPD „Srednjobosanske šume“ mr. Vildan Hajić, a obratili su se načelnik općine Travnik dr. Kenan Dautović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, Advan Akeljić, te predsjedavajući Skupštine SBK, Dražen Matišić. Osmu Šumarijadu FBiH otvorio je premijer SBK, Tahir Lendo. Uz druženje i takmičenje, učesnici iz cijele Federacije mogli su da se upoznaju sa najnovijim dostignućima, alatima i mašinama koje se koriste ili mogu koristiti u svom poslu. Kompanija “JasminM”, jedan od izlagača, je predstavila najmodernije mašine u oblasti šumarstva i drvoprerade, čije pojedinačne vrijednosti prelaze milion konvertibilnih marak, a koje mogu da u procesu rada, uz veću sigurnost rada, zamijene desetine radnika i višestruko ubrzaju proces proizvodnje. Ovogodišnja Šumarijda Federacije Bosne i Hercegovine protekla je u dobroj I takmičarskoj atmosferi a učesnici su ponijeli sa sobom još jedno lijepo i korisno iskustvo. Rezultati takmičenja VIII Šumarijade F Bosne i Hercegovine bit će objavljeni nakon što organizator manifestacije kompletira bodovanje svih učesnika takmičenja.

Jasmin G.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.