Završen seminar o zaštiti šuma

Napisano od strane

Završen seminar o zaštiti šumaŠumsko-privredno društvo “Unsko-sanske šume” d.o.o. Bosanska Krupa organizator je interkatedarskog međumarodnog seminara o zaštiti šuma koji je održan 7. i 8. Maja 2007. godine u Cazinu i Bosanskom Petrovcu. Seminaru je prisustvovalo više od 70 stručnjaka iz oblasti zaštite šuma iz svih republika bivše Jugoslavije.
Šumsko-privredno društvo “Unsko-sanske šume” d.o.o. Bosanska Krupa organizator je interkatedarskog međumarodnog seminara o zaštiti šuma koji je održan 7. i 8. Maja 2007. godine u Cazinu i Bosanskom Petrovcu. Seminaru je prisustvovalo više od 70 stručnjaka iz oblasti zaštite šuma iz svih republika bivše Jugoslavije. Na skupu je prezentirano 15 referata u kojima su obuhvaćena najnovija saznanja o zaštiti šuma u matičnim državama. Na skupu su prisustvovali profesori sa Sumarskog fakulteta u Sarajevu, Sumarskog fakulteta u Zagrebu, Instituta Jastrebarsko, Sumarski fakultet Skoplje, predstavnici sumarstava Slovenije,Bosne i Hercegvine, predstavnici Federalnog ministarstva F. BiH, Predstavnici “Hrvatskih suma”, ukuno 70ak ucesnika.

Posebna pažnja posvećena je problemu zaštite pitomog kestena, smrče i jele. Jedna od prezentacija seminara odnosila se na problematiku bolesti i štetočina na pitomom kestenu sa posebnim osvrtom na novu štetočinu kestenovu šiškaricu koja se prije nekoliko godina iz Italije prenijela u Republiku Sloveniju. To je trenutno najopasnija štetočina pitomog kestena u Evropi.

O značaju i koristi kao i očuvanju kestenovih šuma govorio je prof.dr. Milan Glavaš, profesor na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, koji je naveo da je kesten nezamjenjiva vrsta na koju je čovjek najviše uticao tokom 2000 godina. “ Da bi se kesten kao i smrča i jela zaštitili i sačuvali potrebno je poduzeti niz mjera od kojih je najvažnija pravilno gospodarenje šumama” istaknuo je profesor Glavaš. Učešće na ovom Seminaru uzeli su i predstavnici Unsko-sanskih šuma koji su svoja zapažanja i iskustva prezentirali kroz dva referata.

– Mehmedovic Rasim, dipl.ing. sum. prezentirao je stanje zastite suma na podrusju SPD-a za period 2004. – 2007. god.

– mr. Selman Emsud prezentirao je upotrebu feromona curwivit za kontrolu populacije i suzbijanje potkornjaka na jeli.

Međunarodni interkatedarski Seminar iz oblasti zaštite šuma od neprocjenjivog je značaja za šumarstvo u BiH, jer zahvaljujući razmjeni iskustava moguće je spriječiti i efikasno otkloniti probleme koji trenutno muce šumare u susjednim državama.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.