Unsko-sanske šume i grupa drvoprerađivača iz USK donirali drvnu građu za obnovu džamije Ferhadije i imamskog stana u Banja Luci

Napisano od strane

Unsko-sanske šume i grupa drvoprerađivača iz USK donirali drvnu građu za obnovu džamije Ferhadije  i imamskog stana u Banja LuciŠumsko- privredno društvo „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa zajedno sa grupom drvoprerađivača iz USK-a, 10. maja ove godine, poduzeli su nesvakidašnji i plemenit gest vrijedan svake hvale. Povodom Dana džamija u BiH i petnaeste godišnjice rušenja Ferhat-pašine džamije , Šumsko-privredno društvo i drvoprerađivači sa područja „Unsko-sanskog kantona“ donirali su vrijednu pomoć za obnovu ove banjalučke džamije u količini oko 70 m3 rezane drvne građe. Direktor ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa Đevad Muslimović izrazio je spremnost da ŠPD i drvoprerađivači i u narednom periodu podrže i pomognu održivi povratak u Republici Srpskoj.
Šumsko- privredno društvo „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa zajedno sa grupom drvoprerađivača iz USK-a, 10. maja ove godine, poduzeli su nesvakidašnji i plemenit gest vrijedan svake hvale. Povodom Dana džamija u BiH i petnaeste godišnjice rušenja Ferhat-pašine džamije , Šumsko-privredno društvo i drvoprerađivači sa područja „Unsko-sanskog kantona“ donirali su vrijednu pomoć za obnovu ove banjalučke džamije u količini oko 70 m3 rezane drvne građe. Direktor ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa Đevad Muslimović izrazio je spremnost da ŠPD i drvoprerađivači i u narednom periodu podrže i pomognu održivi povratak u Republici Srpskoj.

Uručena donacija od izuzetnog je značaja za održivi povratak, samim tim što je Ferhadija 73. džamija u izgradnji u zadnjih šest godina na području banjalučkog muftijstva koje je finansijski iscrpljeno. „ Vrlo mi je teško da govorim, jer sam uzbuđen ovakvim plemenitim gestom naših prijatelja“ kazao je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić u izjavi za medije. „Ovako velika količina građe nama je od izuzetno velike vrijednosti i ovo je potvrda da ćemo se i sutra imati na koga osloniti“ istaknuo je efendija Čamdžić te u ime povratnika u Banja Luku izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u doniranju građe .

Izgradnja glasovite Ferhadija džamije započeće već u mjesecu maju 2007. godine a pod nadzorom eminentnih stručnjaka iz oblasti osmanske arhitekture. Za očekivati je da će kroz nekoliko godina Banja Luka ponovo zablistati svojim najvrijednijim draguljem, a dio zasluge za to imaće Unsko-sanske šume i drvoprerađivači sa područja Unsko-sanskog kantona.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.