Borba protiv korupcije u sektoru šumarstva

Napisano od strane

Borba protiv korupcije u sektoru šumarstvaU prostorijama “Radničkog doma” na Laništu kod Ključa 13. i 14. avgusta 2012. godine održan je seminar o temi “Program prevencije i borbe protiv korupcije u sektoru šumarstva”. Seminaru je prisustvovalo stotinjak zaposlenika Šumsko-privrednog društva “Unsko-sanske šume” d.o.o iz Bosanske Krupe, a prezentacije i predavanja o problemu korupcije u šumarstvu održala je ekipa stručnjaka sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu, koje je predvodio prof. dr. Mersudin Avdibegović. Nakon obavljene edukacije, pristupiće se izradi pisanih procedura za suzbijanje korupcije u Sektoru šumarstva koje će biti predstavljene na ovogodišnjem sajmu Eko-bis 2012.
U prostorijama “Radničkog doma” na Laništu kod Ključa 13. i 14. avgusta 2012. godine održan je seminar o temi “Program prevencije i borbe protiv korupcije u sektoru šumarstva”. Seminaru je prisustvovalo stotinjak zaposlenika Šumsko-privrednog društva “Unsko-sanske šume” d.o.o iz Bosanske Krupe, a prezentacije i predavanja o problemu korupcije u šumarstvu održala je ekipa stručnjaka sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu, koje je predvodio prof. dr. Mersudin Avdibegović. Nakon obavljene edukacije, pristupiće se izradi pisanih procedura za suzbijanje korupcije u Sektoru šumarstva koje će biti predstavljene na ovogodišnjem sajmu Eko-bis 2012.

Prvi dan edukacije učesnici seminara upoznati su sa pojmom i obimom korupcije u BH društvu institucijama i strateškom okviru za njeno suzbijanje, a kroz prigodnu prezentaciju upoznati su i sa značajem prevencije i borbe protiv svih oblika korupcije u šumarstvu uključujući i pokazatelje ilegalnih aktivnosti u ovoj privrednoj grani. U drugom dijelu seminara, učesnici su kroz prezentaciju upoznati sa obimom i tipovima ilegalnih aktivnosti u šumarstvu kao i mjerama aktivnosti koje su poduzete u našoj zemlji i Evropi u cilju njihovog sprječavanja. Prema mišljenju direktora Unsko-sanskih šuma Đevada Muslimovića, ovaj seminar poslužiće kao dobar oslon u borbi na sprečavanju koruptivnih aktivnosti u sektoru šumarstva.

Na edukaciji o programu prevencije i borbe protiv korupcije u sektoru šumarstva, učesnicima seminara skrenuta je pažnja na pogubnost koruptivnog djelovanja. Istaknut je podatak da korupcija u Bosni i Hercegovini svake sekunde odnese 47 KM, dok u svijetu zbog koruptivnog djelovanja svaka dva sata nestane 1186 hektara šumske površine, što je svojevrstan alarm da se ovom zlu stane u kraj.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.