Delegacija šumara iz UŠP “Delnice”
boravila u posjeti ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa

Napisano od strane

Delegacija šumara iz UŠP boravila u posjeti ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa” />Predstavnici Hrvatskih šuma iz Uprave šuma podružnica Delnice, boravila je u uzvratnoj posjeti ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa 7. i 8. jula 2010. godine. Šestočlanu delegaciju koju su činili upravitelji šumarija predvodio je voditelj Uprave šuma podružnice „Delnice“ Robert Abramović. Druženja i prijateljstva između domaćih i šumara iz Delnica, radi razmjene iskustava i mišljenja, traju već nekoliko godina i poprimila su tradicionalan karakter.
Predstavnici Hrvatskih šuma iz Uprave šuma podružnica Delnice, boravila je u uzvratnoj posjeti ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa 7. i 8. jula 2010. godine. Šestočlanu delegaciju koju su činili upravitelji šumarija predvodio je voditelj Uprave šuma podružnice „Delnice“ Robert Abramović. Druženja i prijateljstva između domaćih i šumara iz Delnica, radi razmjene iskustava i mišljenja, traju već nekoliko godina i poprimila su tradicionalan karakter.

Stručni dio posjete odnosio se na prezentaciju gospodarenja i poslovanja ŠPD „Unsko-sanske šume“ koja je održana u Šumarskom domu „Lanište“ kod Ključa. Hrvatski šumari upoznali su se i s radom podružnica ŠPD-a a upriličili su i posjetu Šumarskoj radionici, izletištu Šujnovac u Bosanskoj Krupi na čijem uređenju su angažovani zaposlenici ŠPD-a, te nacionalnom parku Una. Gosti iz Delnica bili su zadivljeni ljepotom i očuvanošću prirode u ovom dijelu BiH, zašto prema njihovom mišljenju, posebnu zaslugu imaju njihove kolege šumari.

“Svake godine se sastajemo i razmjenjujemo iskustva sa kolegama iz Unsko-sanskih šuma i moram reći da obadvije strane imaju šta naučiti jedni od drugih“ istaknuo je Robert Abramović, voditelj UŠP „Delnice“.

„ Fascinirani smo ljepotom i očuvanošću prirode o ovim krajevima što je zasigurno plod dobrog i kvalitetnog rada naših kolega šumara. Naravno, s naše strane i mi imamo ovakvih rezultata a imamo i zejednučku problematiku u poslovanju i gospodarenju šumskim resursima. Ovakvim susretima mi radimo na zajedničkom rješavanju nekih problema i iznalazimo mogućnosti za boljim načinom gospodarenja šumama“ ističe voditelj UŠP „Delnice“ Robert Abramović.

Tokom svoje posjete, delegacija hrvatskih šumara obišla je i neka znamenita kulturno historijska mjesta na području unsko-sanskog kantona. Na kraju posjete, za goste je priređeno i druženje na otvorenom uz zvuke harmonike i šum smaragdne rijeke Une.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.