Obilne padavine ometaju proizvodnju u ŠPD-u

Napisano od strane

Obilne padavine ometaju proizvodnju u ŠPD-uObilne padavine koje su u proteklih nekoliko mjeseci zahvatile područje Unsko-sanskog kantona, donijele su i dosta problema Šumsko-privrednom društvu „Unsko-sanske šume“ iz Bosanske Krupe, koji se prije svega, ogledaju u nemogućnosti izvođenja radova na terenu. Stalna kiša oštećuje puteve i ometa realizaciju proizvodnje i šumsko-uzgojnih radova, posebno pošumljavanja koje bilježi podbačaj za 34% u odnosu na plan. Posebno je kritična situacija u Podružnici „Šumarija“ Bihać, gdje je u rejonu Hrgara izmjeren snijeg u visini od 140 centimetara.
Obilne padavine koje su u proteklih nekoliko mjeseci zahvatile područje Unsko-sanskog kantona, donijele su i dosta problema Šumsko-privrednom društvu „Unsko-sanske šume“ iz Bosanske Krupe, koji se prije svega, ogledaju u nemogućnosti izvođenja radova na terenu. Stalna kiša oštećuje puteve i ometa realizaciju proizvodnje i šumsko-uzgojnih radova, posebno pošumljavanja koje bilježi podbačaj za 34% u odnosu na plan. Posebno je kritična situacija u Podružnici „Šumarija“ Bihać, gdje je u rejonu Hrgara izmjeren snijeg u visini od 140 centimetara.

Na višim područjima velike količine snijega, otežavaju a ponekad i potpuno onemogućuju proizvodnju šumskih drvnih sortimenata. Iako je posljednjih nekoliko sedmica došlo do otopljenja, snijeg je i dalje prisutan na višim područjima a njegova visina na pojedinim mjestima prelazi 150 centimetara. Slikovit primjer imamo u Podružnici „Šumarija“ Bihać u rejonu Hrgara, gdje visina snježnog pokrivača iznosi 135 centimetara. Snježni nanosi potpuno su blokirali odjel 79. Gospodarske jedinice „Risovac-Bihać“ u kojem je planirano da se izvrši sječa, izvoz i otprema drvnih sortimanata u mjesecu aprilu u količini od oko 2700 kubika.

Menadžment Unsko-sanskih šuma ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedio dovoljne količine drvnih sortimenata za drvoprerađivače i ostale kupce. U tu svrhu maksimalno su angažovani zaposlenici Podružnice „Građenje, mehanizacija i održavanje“ iz Bosanskog petrovca, koji uz velike napore nastoje da puteve održe prohodnim i omoguće nesmetano odvijanje proizvodnje. Kako doznajemo od članova Uprave šumsko-privrednog društva, zaostaci u proizvodnji drvnih sortimenata i šumsko-uzgojnim radovima biće sustignuti do kraja maja 2013. godine, tako da će za drvoprerađivače i ostale kupce, na vrijeme biti obezbijeđene dogovorene količine drvnih sortimanata.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.