Odrzan simpozij

Napisano od strane

Odrzan simpozijVlada Unsko-sanskog kantona, Veterinarski i Šumarski fakultet u Sarajevu, te Biotehnički fakultet u Bihaću bili su organizatori III Simpozija poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije koji se održavao u Sanskom Mostu od 28. do 30 septembra ove godine.
Vlada Unsko-sanskog kantona, Veterinarski i Šumarski fakultet u Sarajevu, te Biotehnički fakultet u Bihaću bili su organizatori III Simpozija poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije koji se održavao u Sanskom Mostu od 28. do 30 septembra ove godine.

Pored predstavnika ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa, simpoziju su prisustvovali predstavnici skoro svih šumsko-privrednih društava sa područja Federacije BiH, te poznati stručnjaci iz oblasti šumarstva među kojima prof.dr.Faruk Mekić, prof.dr.Vladimir Beus, prof.dr. Šukrija Šaković i doc.dr. Mirza Dautbašić. Nakon otvaranja Simpozija , prof.dr. Faruk Mekić-dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu prisutnima je održao zanimljivo predavanje o temi „Da li dosadašnji odnos prema šumi garantira održivi razvoj šumskih ekosistema?”.

Profesor Mekić istaknuo je da vlast nema dovoljno sluha za šumarske probleme, a šumarstvo u Bosni i Hercegovini uporedio je sa brodom koji plovi prema opasnim hridima. Na Simpoziju govorilo se još o gospodarenju šumskim resursima u BiH, zdravstvenom stanju šuma, florističkom sastavu i biodiverzitetu te o GIS alatima u optimiziranju oblika i veličine uzorka za inventuru šuma velikih teritorijalnih jedinica. Na kraju još da napomenemo da je III Simpozij poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije održan pod pokroviteljstvom općine Sanski Most koji su se ove prilike pokazali kao veoma dobri i gostoljubivi domaćini.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.