Rasprava o nacrtu Zakona o šumama

Napisano od strane

Rasprava o nacrtu Zakona o šumamaU organizaciji Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, u ponedjeljak 12. decembra 2011. godine, u općinskoj vijećnici u Bosanskom Petrovcu održana neformalna rasprava o nacrtu Zakona o šumama koji je usvojen na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Pored predstavnika općine Bosanski Petrovac raspravi su prisustvovali i predstavnici ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, Kantonalne uprave za šumarstvo, policije i drvoprerađivačke industrije.
U organizaciji Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH, u ponedjeljak 12. decembra 2011. godine, u općinskoj vijećnici u Bosanskom Petrovcu održana neformalna rasprava o nacrtu Zakona o šumama koji je usvojen na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Pored predstavnika općine Bosanski Petrovac raspravi su prisustvovali i predstavnici ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, Kantonalne uprave za šumarstvo, policije i drvoprerađivačke industrije. Većina prisutnih složila se da novi Zakon o šumama ne donosi ništa revolucionarno, te izrazila podršku ranijem zakonu o šumama uz naglasak da se lokalna samouprava uključi u sve segmente osim onih koji zalaze u domen šumarske struke. Predstavnici ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa smatraju da novi zakon o šumama nudi loša rješenja za šumarstvo u F BiH.

„ U Federaciji BiH već nekoliko mjeseci vode se različite rasprave o novom Zakonu o šumama koji je usvojen na predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom da je uredba o šumama prestala da važi 6. decembra 2011. godine,potrebno je hitno donijeti Zakon o šumama. Mi u Šumsko-privrednom društvu „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa zainteresirani smo da se u što skorijem roku donese kvalitetan zakon koji se neće protiviti Ustavu BiH i šumarskoj struci. Novi zakon o šumama ima niz loših rješenja za šumarstvo na ovim prostorima. Iz tog razloga, predstavnici Unsko-sanskih šuma odazvali su se pozivu da učestvuju u današnjoj raspravi cijeneći da se radi o formalnoj raspravi na kojoj bismo dali svoj doprinos da se novi Zakon o šumama donese na najpovoljniji i najbolji mogući način“ , naveo je Fadil Šehić, izvršni direktor za oblast šumarstva u ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa.

Primjenom novog zakona o šumarstvu Federacije Bosne i Hercegovine došlo bi do gašenja ŠPD “Unsko-sanske šume” iz Bosanske Krupe koje je najjači privredni subjekt u Unsko-sanskom kantonu i najuspješnije preduzeće u Bosni i Hercegovini što potvrđuje i priznanje „najmenadzer i najkompanija“ koje je prošle sedmice dodijeljeno Unsko-sanskim šumama i njenom direktoru Đevadu Muslimoviću. Gašenjem ovog preduzeća najmanje 200 zaposlenih ostalo bi bez posla a šume bi bile izložene neviđenoj pljački i uništavanju.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.