Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Napisano od strane

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. aprila , na dan černobilske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986., s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

Obnovljive izvore energije obično dijelimo u dvije kategorije:

 1. tradicionalne obnovljive izvore energije, poput biomase i hidroelektrana,
 2.  tzv. ‘nove obnovljive izvore energije’ poput energije Sunca, energije vjetra, mini hidrocentrala, geotermalne energije itd. 

Zašto je korištenje obnovljivih izvora energije važno?

 • briga za okoliš i zdravlje (tehnologije koje se koriste imaju puno manji negativni utjecaj na okoliš od poznatih konvencionalnih energetskih tehnologija; smanjenje zagađenja zraka i vode nusproduktima fosilnih goriva ima značajne zdravstvene beneficije)
 • osigurana budućnost naše djece (energija se obnavlja i ima velik potencijal)
 • posao i ekonomija (većina ulaganja u obnovljive izvore energije troši se za izgradnju i održavanje objekata, a ne na skupi uvoz energije)
 • sigurnost (energetski neovisna i konkurentna država)

Zbog rasta cijena električne energije i sve nižih troškova novih tehnologija, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije postaje sve privlačnija potrošačima električne energije. Potrošači sada imaju mogućnost da sami proizvedu dio električne energije za vlastite potrebe, izgradnjom solarnih elektrana i vjetroelektrana.

Sunce je od nastanka Zemlje do danas osnovni izvor energije.Svi se organizmi koriste Sunčevom energijom za odvijanje svojih životnih procesa: i oni koji su živjeli davno u prošlosti i današnji živući organizmi. Bez nje ništa ne bi bilo moguće. Sunce je obnovljiv i čist izvor energije, stoga ugradnjom solarnih panela na krovove izravno pozitivno utječemo na okoliš.

Prednosti solarnih sistema:

 • Manja energetska potrošnjaIskorištena sva energija
 • Niži računi za grijanje
 • Ušteda do 60% godišnje
 • Briga za okoliš
 • Besplatna sunčeva energija
 • Vijek trajanja solarnih kolektora minimum 20 godina 

Obnovljivi izvori energije predstavljaju glavni oslonac energetske samostalnosti        

Bosne i Hercegovine u budućnosti. Ukupan potencijal energije iz obnovljivih izvora može da zadovolji polovinu godišnjih potreba BiH, što znači da BiH posjeduje značajne potencijale kada je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije. To se pogotovo odnosi na hidro- i vjetro-potencijal te biomasu.

Bosna i Hercegovina do 2035.godine 40 posto potrebne električne energije treba da proizvodi iz obnovljivih izvora.

Mogu li obnovljivi izvori energije smanjiti utjecaj klimatskih promjena?

 Obnovljiva energija često je na vrhu bilo kojeg popisa poboljšanja koja svijet može učiniti kako bi ublažio učinke klimatskih promjena. To je zato što obnovljivi izvori energije poput Sunca i vjetra ne stvaraju ugljični dioksid ili druge stakleničke plinove koji ubrzavaju globalno zagrijavanje

Obnovljivi izvori energije apsolutno mogu pomoći u smanjenju klimatskih promjena. Klimatske promjene pogoršane su porastom tvari koje oštećuju ozonski omotač i koje pridonose porastu globalne temperature. Ako smanjimo količinu ovih tvari koje oštećuju ozonski omotač, poput fosilnih goriva, nafte i stakleničkih plinova – tada bi se globalno zatopljenje moglo početi stabilizirati i s vremenom čak i postojano smanjivati. Budućnost obnovljive energije izgleda dobro, jer mnoge zemlje ulažu u istraživanje i razvoj novih tehnologija i obvezuju se na korištenje obnovljive energije. Jedan od najvećih izazova s kojima se suočava industrija obnovljivih izvora energije je skladištenje. Budući da Sunce ne sija uvijek i vjetar ne puše uvijek, može biti teško pohraniti energiju koju generiraju ti izvori kako bi se mogla koristiti kada je potrebna. Međutim, u razvoju je mnogo različitih tehnologija za pohranjivanje, kao što su baterije, vodikove gorive ćelije i sistemi komprimiranog zraka koje bi mogle pomoći u rješavanju ovog problema u budućnosti.

Zadnja izmjena: 26. 04. 2024.